Ruim een jaar geleden hoorde ik voor het eerst van Paleo. Ik dacht toen nog dat het om een automerk ging. En zeg nou zelf: de Ford Paleo klinkt niet eens zo heel gek 😉 Inmiddels weet ik gelukkig wel beter. Het leven volgens de ‘Paleo principes’ heeft mijn leven veranderd. Ik ben 15 kilo afgevallen, eet elke dag heerlijk, blijf makkelijk op gewicht en zit veel beter in mijn vel. Ik vind het leuk en belangrijk om mijn Paleo ervaringen op een eerlijke manier met anderen te delen. Vandaar dit artikel. 

Paleo ervaringenSorry, ik moet even beginnen met het ‘standaard-verhaal’ dat helaas ook op mij van toepassing was. Mijn hele leven lang heb ik al moeite om op gewicht te blijven. Het leek wel alsof de kilo’s er steeds makkelijker bij kwamen en het gedurende de jaren steeds moeilijker werd om gewicht te verliezen. Een frustrerend gevoel dat jullie misschien wel bekend in de oren zal klinken. In januari 2013 had ik het dieptepunt bereikt. Na gezellige, maar overvloedige feestdagen kwam de vreselijke 100 kilo in zicht op mijn weegschaal. Een rampzalige barrière waarvan ik altijd gedacht (en gehoopt) had dat hij ver verwijderd zou blijven.

Mijn iets te gezonde eetlust

Het was dus 5 voor 12 en tijd om actie te ondernemen. Ik had alleen NUL motivatie om voor de zoveelste keer met Dokter Frank of Sonja Bakker te beginnen. Het ligt ongetwijfeld aan mijn iets te gezonde eetlust, maar ik heb bij deze diëten het gevoel altijd honger te hebben. En dit heeft weer een zeer negatieve invloed op mijn humeur. Mijn man kan daar meer over vertellen ;). Bovendien ‘jojo’ ik altijd binnen de kortste keren weer terug naar mijn oude gewicht.

Iets nieuws

Het mag duidelijk zijn. Ik wilde iets nieuws proberen.Ik ben daarom klein ‘onderzoekje’ begonnen en heb me op internet verdiept in allerlei dieetprogramma’s. Dat het thema ‘afvallen’ big business is, werd me toen meer dan duidelijk. Tientallen dieetprogramma’s kwamen voorbij. Ooit gehoord van het Yoghurt dieet of het Eieren dieet? Ik niet en het leek me ook niks om mezelf te buiten te gaan aan deze producten.

Ik ben toch geen holbewoner? 

Tijdens mijn zoektocht kwam ik terecht op een website over het Paleo dieet. Ik zal eerlijk zeggen dat ik mijn wenkbrauwen wel even gefronst heb toen ik las over een levensstijl gebaseerd op die van de jager-verzamelaar. Als vrouw van 41 associeer je jezelf toch niet zo snel met een holbewoner. Ik niet tenminste ;). Toch was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en heb ik mezelf verder verdiept in het Paleo dieet.

Lekker eten en toch afvallen

Wat ik niet verwacht had, gebeurde toch. Hoe meer ik over het Paleo dieet las hoe enthousiaster ik werd. Met name het feit dat Paleo niet echt een dieet is, maar meer een levensstijl was voor mij een eye-opener. Strakke voorgeschreven programma’s en – nog erger – calorieën tellen is dus helemaal niet nodig. Oke, er zijn een aantal algemene Paleo uitgangspunten, maar daar binnen heb je alle vrijheid om voldoende en lekker te kunnen blijven eten, terwijl je toch afvalt. En daar scoor je punten mee bij mij 😉 De positieve ervaringen van anderen trokken mij definitief over de streep.

In de leer bij bosjesmannen? 

Maar hoe begin je zo’n Paleo-avontuur? Ik kon natuurlijk in de leer bij de bosjesmannen in Afrika, maar iets zei me dat er een handiger alternatief moest zijn 😉 Gelukkig had ik gelijk. Na wat ‘googelen’ stuitte ik op het indrukwekkende verhaal van voedingsexpert Mitchell van Duuren die al duizenden mensen ‘aan de Paleo’ heeft geholpen. Zelf viel hij in een paar maanden tijd 10 kilo af met het Paleo dieet, maar dat ziet hij vooral als een positieve ‘bijwerking’. Het belangrijkst voor hem is de energie die hij erdoor heeft gekregen en zijn toegenomen zelfvertrouwen. Ik kan je zeker aanraden om zijn uitleg hierover eens te lezen.

Twijfelkont

Omdat ik van nature argwanend en een twijfelkont ben, wilde ik De Paleo revolutie (Het boek van Van Duuren) niet direct kopen. Zijn ‘niet lekkerder in je vel, geld terug garantie’ trok me echter definitief over de streep. Ik had niks te verliezen. Tot mijn verrassing kreeg ik direct een heel starterspakket dat bestond uit:

 • Paleo boek (130 pagina’s): per post en digitaal als pdf (kon dus direct met lezen beginnen)
 • Audiobestanden (het hele boek ingesproken)
 • Het receptenboek de Paleo Chef
 • 2 Paleo shake verpakkingen: dit vond ik eerlijk gezegd geen aanrader
 • Een Paleo armband: leuk voor m’n dochter, maar niet voor mij.

Ik blij en mijn gezin blij

Aan de hand van de instructies ben ik de eerstvolgende maandag – op zaterdag beginnen werkt niet bij mij – begonnen met mijn Paleo avontuur. Het meegeleverde receptenboekje hielp me hier mooi bij op weg. Wat ik echt leuk vond was dat mijn gezin – net als ik – met volle teugen van de lekkere maaltijden genoot. Voor hen kook ik trouwens meestal apart een pannetje rijst, aardappelen en pasta, omdat ik dit zelf niet meer mag (en wil).

Mijn eerste Paleo Dieet ervaringen

Het effect van mijn nieuwe levensstijl werd al vrij snel zichtbaar. In de eerste week ben ik een kilo afgevallen, terwijl ik geen enkel hongergevoel had gehad. Ik zat daarnaast veel lekkerder in mijn vel en voelde me energieker. Mijn darmen moesten wel behoorlijk wennen aan de nieuwe manier van eten. Gelukkig – vooral voor mijn gezin 😉 – viel de winderigheid mee, maar het borrelde wel continu in mijn buik. De eerste maand heeft dit borrelende gevoel aangehouden, maar hierna is het gelukkig helemaal verdwenen (en nooit meer teruggekomen).

Verslaafd

Na die eerste week was ik officieel ‘Paleo verslaafd’. Ik ben er nooit meer mee opgehouden en ik heb er zelfs nooit aan gedacht om ermee te stoppen. Het grootste voordeel is namelijk dat Paleo geen echt dieet is, maar meer een manier van leven. Het wordt dan ook een soort ‘tweede natuur’ en geen programma waar je continu mee bezig bent. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en ik schrik gewoon als ik bedenk wat er in deze tijd veranderd is:

 • Meer dan 15 kilo verloren. De 100 is nergens meer te bekennen op de weegschaal 😉
 • Veel meer energie
 • Mijn huid is gezonder, strakker en ‘helderder’
 • Ik zit beter in mijn vel en ben veel vrolijker
 • Ik eet lekkerder dan ooit!
 • Ik slaap beter

Nieuwe hobby 

Paleo = genieten!

Paleo = genieten!

Het leuke is dat ik er door het Paleo dieet ook een nieuwe hobby bijgekregen heb: koken. Vroeger was dit een ‘verplicht nummer‘, maar tegenwoordig beleef ik zoveel plezier aan het bereiden van de meest bijzondere (en lekkere) gerechten, dat ik deze website over Paleo Dieet Recepten ben gestart. Ik hoop iets van mijn inspiratie en plezier aan jullie door te geven. Daarnaast zal ik mijn Paleo Dieet ervaringen uiteraard met jullie blijven delen.

Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jullie Paleo Dieet ervaringen en vragen. Voel je vrij om ze te delen in de reacties hieronder! Ik wens je veel Paleo Plezier 🙂

Merel 🙂

Lees ook deze artikelen:

Paleo Dieet recepten: leef je uit in de keuken met dit complete overzicht
– Een goed Paleo Dieet boek: een onmisbaar begin van een gezond(er) en slanker leven
– Een goed Paleo Receptenboek? In dit artikel vind je ze allemaal!